Proiectele americane si europene pentru un acord cu republica separatista sint respinse de Moscova, care negociaza cu Chisinaul mentinerea pe termen nedefinit a trupelor din Moldova.

Opt membri ai Camerei Reprezentantilor din Statele Unite au prezentat joi un proiect de rezolutie prin care au cerut Rusiei sa-si retraga trupele, armele si munitiile din Transnistria, informeaza Ria Novosti, preluata de NewsIn. Trupele ruse aflate in zona de securitate a Republicii Moldova ar urma sa fie inlocuite de un contingent international de mentinere a pacii, sub mandat OSCE. Argumentul celor opt reprezentanti este ca, mentinandu-si cei 1.300 de militari in Transnistria, Rusia incalca prevederile Tratatului Fortelor Conventionale din Europa, semnat in 1999.

Serghei Lavrov, ministrul rus de externe, a aratat, cu doar o zi inainte de prezentarea proiectului american, ca "legaturile artificiale" dintre Tratat si o forta de mentinere a pacii sub mandat international in Georgia sau un batalion rusesc care sa pazeasca depozitele de munitie din Republica Moldova sint "inacceptabile" si lipsite de fundament legal.

Si Uniunea Europeana a propus un nou acord asupra Transnistriei, prin care trupe de mentinerea a pacii sub egida UE sa poata fi detasate in provincia separatista, insa Bruxelles-ul este ingrijorat ca negocierile se desfasoara mai mult intre Moscova si Chisinau.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.