In cadrul sedintei sale saptamanale de duminica, guvernul israelian condus de Ariel Sharon a anuntat ca a decis sa demoleze toate implantarile ilegale create in Cisiordania, teritoriu aflat sub Autoritatea Autonoma Palestiniana. Mai precis, hotararea se refera la coloniile ilegale, aparute dupa ce Sharon a devenit premier - martie 2001. Anuntul intervine in momentul in care secretarul general al ONU, Kofi Annan, viziteaza zona, el discutand si acest spinos aspect cu premierul Sharon, ca si cu presedintele palestinian Mahmud Abbas.

Demolarea este ceruta cu insistenta si de SUA, ca sa nu mai vorbim de palestinieni. De asemenea, chiar in sanul cabinetului actual de la Tel Aviv, laburistul Shimon Peres, nr. 2 in guvern, si ministrii Yitzhak Herzog (Habitat) si Limor Livnat (Educatie) au sustinut-o, reamintind exigenta americana si precizand ca e vorba de 24 de colonii dintre cele 105 specificate intr-un raport comandat chiar de guvern asupra problemei respective. De fapt, este vorba de un document de 300 de pagini privind implantarile ilegale create la periferia coloniilor din Cisiordania realizat de avocata israeliana Talia Sasson.

In el, autoarea denunta politica "faptului implinit" si "violarea continua si brutala a regulilor si institutiilor publice facuta de institutii insesi, ceea ce pericliteaza chiar existenta legii". Imediat ce a luat cunostinta de acest raport neplacut pentru el, guvernul a creat o comisie ministeriala ce trebuie sa studieze mijloacele prin care sa se aplice recomandarile facute de document. De asemenea, se va examina cazul a 81 alte colonii ilegale mentionate de raportul Sasson.

Pe langa provenienta uneori stranie a subventiilor foarte mari de care au beneficiat respectivele implantari ilegale, autoarea nu se sfieste sa evoce cazurile a 54 dintre ele, care s-au realizat pe terenuri ce nu apartin statului, ci palestinienilor ori au un statut funciar neclar. In context, Ariel Sharon a reamintit ca "evacuarea acestor colonii neautorizate face parte dintre angajamentele luate de Israel in cadrul Foii de parcurs (planul de pace urzit de SUA, ONU , UE si Rusia), aprobata de guvernul israelian".


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.