Mai mult de 800.000 de libanezi au manifestat ieri in centrul orasului Beirut, la chemarea fortelor de opozitie, iar demonstrantii continua sa soseasca din intreaga tara, a declarat, luni, un responsabil al municipalitatii, Munib Nassereddin, informeaza Mediafax. Manifestatia "este cel putin de doua ori si jumatate mai ampla" decat cea organizata marti, la Damasc, in piata Riad Solh, a precizat el. Participantii sunt mai numerosi decat cei care au asistat la vizita intreprinsa de Papa Ioan Paul al II-lea in urma cu cinci ani. Atunci, numarul persoanelor reunite la Beirut a fost estimat la 500.000-600.000 de persoane.

Mitingul opozitiei a fost organizat pentru a marca o luna de la asasinarea fostului premier libanez Rafic Hariri. Protestatarii solicita o ancheta internationala asupra atentatului de la 14 februarie, soldat cu moartea fostului premier Rafic Hariri, precum si demisia sefilor serviciilor de securitate din Liban si retragerea totala a trupelor siriene. Prezenta a 14.000 de militari sirieni in Liban a starnit proteste vehemente dupa asasinarea lui Hariri, atribuita Guvernului libanez prosirian si Damascului.

Siria a negat orice implicare in asasinat, dar a inceput saptamana trecuta sa retraga trupele din estul Libanului, ca urmare a presiunilor interne si internationale. Duminica, emisarul Natiunilor Unite, Terje Roed-Larsen, a declarat, la finalul discutiilor cu oficiali sirieni, ca Damascul a elaborat un calendar de retragere a trupelor si agentilor de informatii din Liban. Oficialii sirieni sustin ca respecta Rezolutia 1559 a Consiliului de Securitate, dar si Acordul de la Taef, semnat in 1989, referitor la prezenta siriana in Liban dupa razboiul civil desfasurat in aceasta tara.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.