Mai multe grupari pentru apararea drepturilor omului au publicat ieri o lista de 39 de oameni despre care se crede ca sunt detinuti in inchisori secrete ale CIA, dar SUA declara ca acele inchisori sunt goale.
Sase organizatii, printre care si Amnesty International, au editat un raport de 21 de pagini numit 'Off the Record: US Responsibility for Enforced Disappearances in the �War on Terror'.'Acest raport include o lista de 39 de persoane originare din Egipt, Kenia, Libia, Maroc, Pakistan si Spania, date disparute. 'Off the Record' subliniaza aspecte ale programului de detentie al CIA pe care guvernul SUA a incercat sa le ascunda, cum ar fi locatia unde sunt detinuti prizonierii, tratamentele abuzive la care au fost supusi si tarile in care e posibil sa fi fost transferati. Presedintele Bush a admis in septembrie anul trecut existenta unor inchisori secrete, dar administratia a declarat ca, dupa transferal celor 14 prizonieri suspectati de a avea legatura cu Al-Qaeda la baza SUA din Guantanamo, Cuba, CIA nu va mai avea prizonieri in custodie.

Raportul dezvaluie ca membrii familiilor detinute, inclusiv femei si copii de numai sapte ani, sunt si ei inchisi in secret. Raportul citeaza exemplul lui Khalid Sheikh Mohammad, considerat a fi liderul grupului responsabil pentru atentatul de la 11 septembrie, ai carui copii, de sapte si noua ani, au fost arestati in septembrie 2002. 'Conform martorilor oculari, cei doi minori au fost detinuti intr-o inchisoare pentru adulti cel putin patru luni si au fost interogati despre activitatea tatalui lor. 'Nu este nicio indoiala ca datoria guvernelor este sa protejeze cetatenii impotriva actelor de terorism,' a spus Claudio Cordone, director de cercetatare la Amnesty International. 'Dar sa arestezi barbati, femei si chiar copii si sa ii sechestrezi in locatii secrete, privandu-i de cele mai elementare drepturi ale detinutilor este este fara indoiala discutabil. Administratia SUA trebuie sa incheie aceasta practica ilegala si imorala o data pentru totdeauna.'. Organizatiile pentru drepturile omului au mai anuntat ieri ca au intentat un proces prin care vor sa forteze autoritatile sa furnizeze, conform legilor informatiei libere, amanunte despre detinutii secreti. Azi apare la Paris al doilea raport al lui Dick Marty, Raportorul Consiliului Europei, privind inchisorile secrete ale CIA din Europa. Comisia pe probleme juridice si pentru drepturile omului, prezidata de senatorul elvetian, urmeaza sa se pronunte in cursul zilei de azi la Paris in legatura cu acest raport.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.