Oamenii de stiinta americani au realizat, pe computer, modelul consecintelor cresterii emisiilor de gaze cu efect de sera si cum o cupola va ajuta la protejarea climei planetare.
Cercetatorii cred ca respectivul scut, capabil sa respinga o parte a luminii solare, va putea contribui la rezolvarea incalzirii globale. Ei atrag insa atentia ca asemenea masuri pot fi adoptate doar in situatii extreme. Ideea acestor scuturi nu este noua. Ea porneste de la constatarea ca, in cazul unor puternice eruptii vulcanice, particole de sulfati raman in atmosfera si reflecta razele Soarele, trimitandu-le inapoi in spatiul cosmic. Dupa o ultima asemenea "izbucnire", timp de aproape doua decenii temperatura pe Pamant a scazut cu aproape un grad. Studiile oamenilor de stiinta au aratat ca, in absenta unor demersuri concrete - sub diferite forme - incalzirea si pe mai departe a climei, chiar si la un ritm mediu, va conduce la topirea "caciulilor" polare, urmarile fiind absolut nedorite.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.