Doi prizonieri afgani care se aflau in custodia trupelor Statelor Unite stationate in Afganistan au murit dupa ce au fost legati cu lanturi, batuti crincen si torturati de soldatii americani, afirma "The New York Times". Ziarul citeaza rapoarte ale unui corp de control din armata americana obtinute de organizatia Human Rights Watch si care nu au fost inca facute publice in mod oficial.

Documentele arata ca un soldat, numit Willie V. Brand, a fost deja acuzat de crima intr-un proces desfasurat cu usile inchise in Texas. Brand a recunoscut deja ca l-a batut de 37 de ori pe detinutul Dilawar, care a si murit. Raportul descrie torturile la care a fost supus irakianul, soldatul american lovindu-l in mod repetat in genunchi "pina i-a distrus muschiul".

Aceleasi acte afirma ca alti patru anchetatori militari care s-au ocupat de Dilawar si de un alt detinut "i-au izbit de pereti, i-au pus in pozitii incomode si dureroase in timpul interviurilor si le-au turnat apa pe git pina cind nu mai puteau respira".
Raportul Comandamentului pentru Investigatii de Criminalistica prezinta dovezi cu privire la moartea lui Dilawar si a altui detinut, Mullah Habibullah, petrecuta la Punctul de Control de la Bagram, linga Kabul, cu circa un an inainte de abuzurile de la inchisoarea Abu Ghraib, in Irak.

Documentul afirma, de asemenea, ca au avut loc torturi si in afara celor doua crime. Se relateaza chiar cazul unui anchetator militar care "si-a pus penisul pe fata unui detinut afgan" si apoi "a simulat ca il sodomizeaza".

Oficialii militari americani au declarat insa initial ca decesele lui Habibullah, intr-o celula izolata, pe 4 decembrie 2002, si al lui Dilawar, intr-o alta asemenea celula, sase zile mai tirziu, au avut cauze naturale, dar anchetele interne au dovedit ca de fapt a fost vorba despre crime.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.