Agentia pentru refugiati a Natiunilor Unite a anuntat ca numarul de refugiati irakieni a depasit patru milioane.

Intr-o declaratie, data publicitatii la Geneva, organizatia cere ajutor international atat pentru autoritatile irakiene cat si pentru tarile vecine Iordania si Siria, care ii adapostesc pe multi dintre refugiati.

Agentia ONU apreciaza ca in fiecare zi doua mii de irakieni isi parasesc locuintele.

Tarile vecine Irakukui adapostesc peste doua milioane de refugiati, in timp ce alte doua milioane de oameni au parasit zonele marcate de violenta si si-au gasit refugiu in alta parte, tot pe teritoriul irakian.

Situatia celor doua milioane de refugiati aflati in Irak este cu precadere ingrijoratoare: autoritatile locale spun ca nu mai pot face fata valului de nou-veniti.

Agentia Natiunilor Unite mai spune ca multi dintre refugiati traiesc in adaposturi improvizate, au alimente putine si nu au acces la servicii medicale.

Pe de alta parte, Agentia ONU avertizeaza ca Iordania si Siria fac cu greu fata situatiei si ca, daca cele doua tari isi vor inchide granitele, situatia irakienilor va fi una disperta.

In urma cu doua luni de zile, agentia ONU a cerut tarilor donatoare sa ajute Siria si Iordaia sa faca fata valului de erfugiati din Irak, insa pana in prezent nici una din tarile donatoare nu a raspuns acestui apel.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.