SUA au avut ieri o mutare surpriza in cadrul confruntarilor diplomatice din ultima perioada cu Rusia: au cerut scoaterea munitiilor ruse din Transnistria si aducerea in aceasta regiune a unei forte multinationale de mentinere a pacii.

Confruntarile verbale au continuat, presedintele George W. Bush raspunzand presedintelui Vladimir Putin printr-un discurs sustinut ieri la Moscova. Presedintele de la Washington a acuzat lipsa democratiei de la Moscova, criticand in discursul sau si sistemul politic chinez. "Prietenia noastra este una complexa. In domeniile in care avem interese comune colaboram. In alte domenii avem dezacorduri puternice", a afirmat George W. Bush referindu-se la relatiile SUA cu Rusia si China.

Presedintele american, George W.Bush, a inceput, printr-o escala la Praga, un turneu european de opt zile, interval in care va participa si la summit-ul G8 gazduit de localitatea germana Heiligendamm. Nu chiar toti cehii s-au bucurat de vizita presedintelui SUA. Cateva sute de opozanti ai scutului american antiracheta au manifestat, luni dupa-amiaza la Praga, in fata Presedintiei cehe, impotriva oaspetelui de peste ocean. "Obiectivul principal al vizitei lui Bush este acela de a ne impune o baza care va spori riscul unui conflict inutil cu Rusia, care ne va transforma in camp de lupta si apoi in deseuri nucleare", a declarat Jan Tamas, liderul miscarii "Nu Bazelor", organizator al protestului stradal.

SUA vor sa se implice in Transnistria

Washingtonul a propus ieri Moscovei detasarea in Transnistria a unei forte multinationale de mentinere a pacii, ca posibila solutie a disputei pe tema controlului asupra armelor si a cerut transportarea munitiilor armatei ruse prezente inca in stanga Nistrului, transmite Reuters, citand un responsabil american din domeniul apararii. "Sa inlaturam toate aceste arme vechi, nu au ce cauta acolo", a precizat Paula DeSutter, adjunct al secretarului de Stat pentru Verificarea, Conformitatea si Implementarea acordurilor privind controlul armamentului.

"SUA iau in calcul si discuta cu aliatii din NATO o serie de optiuni in care sa propuna rusilor o forta alternativa de mentinere a pacii pentru Transnistria, una de natura multilaterala, cu participarea Rusiei", a mai declarat Paula DeSutter. Diplomatii occidentali considera Transnistria drept principalul motiv pentru care Moscova a anuntat, luna trecuta, ca isi rezerva dreptul de a suspenda aplicarea prevederilor CFE, in conditiile in care statele NATO tergiverseaza adoptarea documentului, conditionand-o de respectarea angajamentelor asumate de partea rusa, in 1999, la Istanbul, in vederea retragerii trupelor si munitiilor de pe teritoriul Republicii Moldova si al Georgiei.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.