China a elaborat, pentru prima data, un plan menit sa limiteze efectele incalzirii globale.

Potrivit documentului, China isi propune sa reduca emisiile de gaze cu efect de sera apeland la surse de energie "curata": energie eoliana, energie nucleara si hidroenergie. Totusi, China anunta in mod deschis ca principala sa prioritate va fi aceea de a mentine dezvoltarea economica.

Planul a fost facut public in conditiile in care presedintele Hu Jintao este invitat la summitul G8 din aceasta saptamana, din Germania.Pe de alta parte, Australia, care se numara printre cei mai mari poluatori la nivel mondial si care a refuzat sa semneze protocolul de la Kyoto, a anuntat ca are in vedere limitarea poluarii:

"Vom considera reducerea emisiilor cu efect de sera un obiectiv national pe termen lung, vom stabili obiectivele in aceasta privinta in 2008" a declarat premierul Australiei, John Howard.El a adaugat ca obiectivele vor fi realizabile si vor lua in considerare tendintele globale.Aceste promisiuni au loc in conditiile in care presedintele Statelor Unite, George Bush, a facut un apel de a se ajunge la un acord in acest sens in urmatoarele 18 luni.

Cancelarul germaniei, Angela Merkel, a carei tara gazduieste summitul G8 din aceasta saptamana, a salutat initiativa americana:"Aceasta initiativa a presedintelui Bush vor face ca discutiile de la summit sa fie foarte interesante, a apreciat doamna Merkel. Desigur, e nevoie ca toate puterile lumii sa lupte impotriva schimbarilor de clima. Initiativa americana e binevenita, cu conditia ca ea sa se transforme intr-o intelegere sub mandat ONU, incepand cu 2012, cand protocolul de la Kyoto va expira."

Se asteapta ca schimbarile climatice sa fie principalul subiect de discutie saptamana aceasta la summit-ul G8 din Germania, unde cancelarul Angela Merkel a cerut ca un nou protocol al Natiunilor Unite asupra climei sa fie semnat pana cel tarziu in 2012.Secretarul General al ONU , Ban Ki Moon a declarat ca intentioneaza sa initieze discutii asupra schimbarilor de clima in cadrul Adunarii Generale a Natiunilor Unite din luna Septembrie.

"Sper ca liderii mondiali vor reusi sa ajunga la un acord asupra reducerii emisiilor de noxe la nivel global. Voi conduce eforturile intregii comunitati internationale prin convocarea unei reuniuni la nivel inalt in perioada Adunarii Generale a ONU. Sper ca, in urma acestei initiative, vom reusi sa incepem negocieri reale in luna decembrie", a spus Ban Ki Moon.Secretarul general ONU a mai declarat ca apreciaza planul Statelor Unite de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera ca parte a unui efort mondial.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.