Presedintele Statelor Unite, George Bush, a formulat o serie de declaratii inaintea reuniunii G8 si a turneului european pe care il incepe miercuri cu o vizita in Republica Ceha.

George Bush va vizita in aceasta saptamana si Polonia, cel de-al doilea stat vizat pentru amplasarea scutului antiracheta.George Bush a acordat unul dintre putinele interviuri dinaintea acestui turneu unei televiziuni din Albania, tara in care se va afla la sfarsitul saptamanii.In interviul acordat televiziunii albaneze, George Bush a dat asigurari ca neintelegerile cu Rusia pe tema planului pentru viitorul provincei Kosovo nu vor face ca Statele Unite sa isi schimbe pozitia.

Presedintele a insistat ca Statele Unite sprijina in totalitate asa numitul plan Ahtisari - de acordare a autonomiei pentru provincia sarba Kosovo.Moscova, un aliat traditional al Serbiei, sugerase ca ar putea bloca planul - prin veto, in Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite.

In interviul acordat televiziunii albaneze, George Bush a precizat ca intr-o discutie telefonica pe aceasta tema cu Vladimir Putin, i-a transmis acestuia ca Statele Unite doresc sa evite producerea oricarui conflict in zona Serbiei si considera ca cea mai buna modalitate de a face acest lucru este respectarea planului Ahtisari.De asemenea, George Bush a precizat ca spera ca Uniunea Europeana si NATO sa continue eforturile pe care le face Serbia in vederea aderarii la aceste structuri.

Turneul european al Presedintelui Bush include pe langa vizita in Republica Ceha, Polonia si Albania si capitala Bulgariei, Sofia, unde George Bush se va intalni cu presedintele Gheorghi Parvanov si cu premierul Serghei Stanishev.De asemenea, la Roma, George Bush se va intalni cu presedintele si premierul, iar la Vatican cu papa Benedict al XVI-lea.

In privinta participarii la Reuniunea G8, Casa Alba a anuntat ca liderii celor mai dezvoltate tari ale lumii vor discuta modalitati de imbunatatirii a cooperari economice, a celei de securitate si a celei politice.Iar in discursul saptamanal catre natiune, George Bush a precizat ca liderii G8 vor analiza si planurile de combatere a incalzirii globale, sau lupta impotriva bolilor si cresterea accesului la educatie in statele sarace.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.