Ambasadorul SUA la NATO, Victoria Nuland, a declarat la Praga ca elementele sistemului antiracheta pe care tara sa intentioneaza sa le instaleze in Europa de Est vor fi integrate in sistemul defensiv al Aliantei Nord-Atlantice - informeaza agentia spaniola de presa EFE.

'Statele Unite proiecteaza o colaborare cu Republica Ceha, Polonia, Marea Britanie si Danemarca, iar apoi vom integra aceste doua sisteme cu sistemele NATO, pentru a se putea asigura apararea intregii Aliante', a declarat diplomatul american pentru canalul de televiziune ceh Ceska Televize. Acordul preliminar de integrare a acestor sisteme ar putea fi obtinut anul viitor, in timpul summitului NATO de la Bucuresti, a precizat Victoria Nuland. Actualei statii radar aflate pe teritoriul britanic si unei viitoare baze in Groenlanda, care ar servi pentru apararea Americii de Nord de un eventual atac cu rachete, Washingtonul doreste sa le adauge o baza de rachete interceptoare in Polonia si un radar in Republica Ceha.

'Dorim sa asiguram apararea tuturor aliatilor nostri. Acesta este principiul NATO. Trebuie sa folosim ambele sisteme, atat pentru rachetele cu raza scurta de actiune cat si pentru cele cu raza lunga', a adaugat oficialul american.

Victoria Nuland considera ca este mai usor sa se inceapa negocieri bilaterale cu Republica Ceha si Polonia si, dupa obtinerea undei verzi, sa se treaca la explicatii in cadrul NATO.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.