Ministrii sanatatii din cele 27 de state membre UE au aprobat joi, la Bruxelles, regulamentul de armonizare europeana a terapiilor intensive, propus acum doi ani de Comisia Europeana si indelung asteptat de cercetatorii din domeniul medical. Este vorba de practicile genice, celulare si de regenerare a tesuturilor umane, considerate deosebit de importante in tratarea unor boli precum Alzheimer, cancer sau distrofie musculara. Regulamentul e absolut necesar pentru uniformizarea accesului pacientilor la aceste tratamente, in conditii de maxima protectie, si pentru stimularea acestei industrii nou aparute, se arata pe site-ul Comisiei Europene. Obiectivele vor fi asigurate si de infiintarea Comitetului pentru Terapii Avansate, care va evalua medicamentele si va urmari progresele din acest domeniu.

Lipsa unor norme comune la nivelul UE a nascut reguli nationale contradictorii pentru statele membre, care au stingherit posibilitatea bolnavilor de a procura medicamente si au tinut in loc dezvoltarea acestei arii a biotehnologiei. "Atit pacientii, cit si reprezentantii industriei au asteptat acest moment, intrucit aduce inovatie in UE", a spus vicepresedintele Comisiei Europene, Gnter Verheugen, care a salutat unanimitatea ministrilor.

Noile reglementari garanteaza ca produsele administrate pacientilor respecta aceleasi standarde UE, dar nu afecteaza dreptul statelor membre de a respinge anumite practici, cum ar fi cercetarea asupra celulelor embrionare, in functie de optiunile etice. Unii ministri au subliniat in cadrul dezbaterilor de joi suveranitatea statelor membre asupra acestor chestiuni sensibile, arata Mediafax.