Luptele de la tabara de refugiati palestiniene din nordul Libanului au continuat pentru a treia zi consecutiv.

Corespondentul BBC in regiune transmite ca ciocnirile intre militantii islamisti si armata libaneza sunt mai putin dure decat in zilele precedente.Tancurile armatei au tras asupra unor tinte din interiorul taberei de refugiati si se relateaza ca trupele detin controlul asupra celei mai mari parti a zonei, incercuindu-i pe militantii gruparii Fatah al-Islam.

Militantii au negat ca armata libaneza ar castiga teren.Ei au confirmat insa ca unul dintre comandantii gruparii, Naim Deeb Ghali, cunoscut si ca Abu Riad, a fost ucis in timpul luptelor care au avut loc vineri.

Un purtator de cuvant al gruparii Fatah al-Islam, Abu Salim Taha, a acuzat forta ONU din Liban, UNIFIL, ca a fost implicata in bombardarea taberei de refugiati.

"Acesta este un avertisment adresat UNIFIL. Daca va continua bombardarea taberei de refugiati, atunci noi ne vom considera indreptatiti sa incalcam acordul prin care am promis sa nu tragem asupra taberei. Daca loviturile UNIFIL continua, atunci forta ONU va fi deveni parte a acestei lupte si se va afla in raza loviturilor noastre", a declarat reprezentantul gruparii Fatah al-Islam.

Majoritatea locuitorilor taberei de refugiati au parasit deja zona dar sunt cateva mii de persoane care au ramas.Un comandant palestinian al gruparii Fatah a declarat ca locuitorii incepa sa ramana fara apa si mancare.

Mii de persoane se afla inca in zona de conflict

Peste 100 de persoane au fost ucise de la inceputul luptelor acum mai bine de doua saptamani.Tabara de refugiati palestinieni de la Nahr-al Bared este doar una din cele 12 de astfel de tabere existene in Liban si aparute dupa crearea statului Israel, in 1948.

Criza de la Nahr-al Bared scoate in evidenta, in opinia analistului BBC Roger Hardy, vidul de putere din aceste tabere, ceea ce a permis unor grupari radicale islamiste cum este Fatah al-Islam sa isi creeze un cap de pod.In trecut taberele se aflau sub controlul Organizatiei pentru Eliberarea Palestinei, si mai recent sub influenta serviciilor secrete siriene.Guvernul libanez considera gruparea Fatah al-Islam drept nimic altceva decat un instrument al Damascului - dar autoritatile siriene neaga orice legatura cu aceasta grupare.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.