Romania este una dintre tarile cele mai pasnice din lume, potrivit unui studiu realizat de Economist Intelligence Unit, o divizie a grupului de presa The Economist.

Conform unui asa numit indice global al pacii, Romania se afla pe locul 26 din 121 de tari luate in considerare.

Statele Unite se afla pe locul 96, Marea Britanie pe 49 iar Rusia pe 118.

Realizatorii studiului au considerat ca pacea nu inseamna doar absenta razboiului, ci absenta violentei.

Cea mai linistita tara, este, potrivit studiului, Norvegia, urmata de Noua Zeelanda, Danemarca si Irlanda.

La realizarea clasamentului, analistii diviziei Economist Intelligence Unit au luat in considerare 24 de criterii care ar da o imagine despre cit de pasnica este o tara.

Printre acestea se afla accesul populatiei la arme usoare, gradul de violenta si raspandirea crimei organizate, cheltuielile militare facute de guvern, relatiile cu tarile vecine sau implicarea in razboaie.

Chiar daca, potrivit clasamentului, in general, tarile occidentale indeplinesc criteriile care sa le caracterizeze drept tari pasnice, Statele Unite, aflate pe locul 96, au pierdut puncte importante din cauza cheltuielilor militare mari, implicarea in razboiul din Irak si gradul inalt de infractionalitate din tara.

intr-o situatie asemenatoare se afla si Marea Britanie, situata pe locul 49.

Concluzia autorilor clasamentului este ca in general, atmosfera pasnica dintr-o tara este legata de nivelul veniturilor, accesul la educatie, transparenta guvernarii si nivelul scazut al coruptiei.

Pe ultimile locuri in clasament se afla Irak, Sudan sau Israel, tari afectate de confruntari militare. Rusia ocupa de asemenea, unul dintre ultimele locuri din clasament - 118.

Studiul a fost publicat cu putin timp inainte de reuniunea la nivel inalt al grupului G8, al celor mai industrializate tari.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.