La cateva ore dupa istorica intrevedere dintre responsabili americani si iranieni in problema irakiana, autoritatile de la Teheran au confirmat ieri arestarea, sub acuzatia de spionaj, a unui specialist irano-american in stiinte sociale.

Kian Tajbakhsh a fost retinuta la scurt timp dupa interpelarea, din acelasi motiv, a altui cadru universitar, Haleh Esfandiari, invinuita ca "ar fi actionat impotriva securitatii tarii prin promovarea unor activitati de spionaj in profitul strainilor".

"Situatia se repeta si in cazul lui Tajbakhsh. El este acum retinut", anunta ieri purtatorul de cuvant al Ministerului Justitiei. si tot pe fundalul negocierilor de luni cu partea americana, Iranul s-a declarat dispus sa ajute statele din zona Golfului Persic sa obtina energie nucleara pentru uz civil. "Sub supravegherea Agentiei interntionale pentru energie atomica, Iranul poate pune la dispozitia vecinilor sai, in cadrul unui program de cooperare, de tehnologie nucleara", a spus seful diplomatiei de la Teheran, Manouchehr Mottaki. intre timp, mai multi oficiali de la Washington au afirmat ca SUA isi intensifica presiunile exercitate asupra bancilor europene si a companiilor energetice pentru a evita relatiile de afaceri cu Iranul, atragand atentia ca, in caz contrar, va fi in joc reputatia lor.

Luni seara, la incheierea primei intruniri directe americano-iraniene, dupa 30 de ani de raceala diplomatica, atat SUA, cat si Iranul au catalogat pozitiv dialogul purtat. "Discutiile s-au desfasurat pe un ton pozitiv. Ce dorim sa vedem este actiunea iraniana pe teren", spunea in acest sens ambasadorul american la Bagdad, Ryan Crocker.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.