Scaunul premierului Ehud Olmert devine tot mai nesigur, dupa ce principalul sau aliat, Partidul Laburist, a hotarit sa-si schimbe conducerea.

Fostul premier israelian Ehud Barak si Ami Ayalon, fost sef al Shin Bet (serviciul israelian de informatii), s-au calificat in ultimul tur al alegerilor pentru presedintia Partidului Laburist, care va avea loc pe 12 iunie. Noul presedinte al laburistilor va ocupa portofoliul apararii, conform protocolului de guvernare incheiat cu Kadima, formatiunea premierului Olmert.

Ami Ayalon a aratat ca nu va accepta aceasta functie daca Olmert nu demisioneaza, in timp ce Barak a admis ca va accepta sa participe la guvernare, insa doar pentru "o perioada de tranzitie". Ambii lideri laburisti cer demisia lui Olmert, in urma acuzatiilor privind gestionarea dezastruoasa a conflictului dintre Israel si Liban, din august 2006.

Fara sprijinul a 19 deputati laburisti, coalitia condusa de Ehud Olmert nu poate rezista la guvernare, premierul neavind decit varianta demisiei sau a alegerilor anticipate. Actualul mandat se incheie in 2010. Favoritul unor eventuale anticipate este partidul Likud, de dreapta, condus de Benjamin Netanyahu.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.