Cetatenii pot fi legitimati pe strada si intrebati incotro se indreapta. Daca nu raspund, amenda e de 5.000 de lire.

Premierul Tony Blair a produs un nou soc in Marea Britanie, anuntind ca doreste adoptarea unei noi legi impotriva terorismului, care va permite politistilor sa opreasca si sa interogheze orice trecator. "Am pus pe primul loc libertatile suspectului, chiar daca acesta este cetatean strain. Consider ca aceasta este o judecata eronata", a declarat Blair intr-un interviu acordat "Sunday Times".

Potrivit noii legislatii, politistii vor avea dreptul de a chestiona orice trecator cu privire la identitatea sa si la locul in care a fost si cel spre care se indreapta. In cazul in care cetatenii refuza sa coopereze, ei sint pasibili de o amenda in valoare de peste 7.000 de euro. Nu este necesar decit ca oamenii legii sa aiba suspiciuni cu privire la trecatori si nicidecum date clare despre riscul comiterii unor infractiuni pentru a-i chestiona. Propunerea legislativa vine la scurt timp dupa ce politistii britanici au pierdut urma a trei suspecti de terorism pusi sub supraveghere.

Paradoxal, o lege similara in vigoare in Irlanda de Nord, din cauza conflictului interconfesional, urmeaza sa fie abrogata, dupa acordul de pace incheiat intre catolici si protestanti.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.