Cetatenii romani cu domiciliu legal in Spania si in Italia au putut vota si candida pentru prima data in alegerile locale si regionale din aceste tari.
In Spania, fostul fotbalist Gica Craioveanu este al doilea pe lista de candidati la Consililul Local din Getafe a Partidului Popular, fiind singurul candidat roman pe o pozitie eligibila.
In Italia, au fost opt candidati ai Partidului Identitatea Romaneasca la functia de consilieri comunali.
dupa aderarea romaniei la Uniunea Europeana, romanii care locuiesc legal in oricare

dintre statele membre au dreptul de a vota si de a candida in alegerile locale si regionale din tara in care au rezidenta. Tarile cu cele mai mari comunitati de romani, Spania si Italia, au fost si primele in care acestia si-au exercitat drepturile electorale.
In Spania, votul pentru desemnarea primarilor si a consilierilor din 8.111 localitati si alegerile partiale pentru parlamentele regionale in 13 dintre cele 17 comunitati autonome s-a desfasurat ieri, in timp ce in Italia scrutinul pentru desemnarea presedintilor si consiliilor locale din sapte provincii si a primarilor si
membrilor consiliilor comunale din 862 de localitati continua si astazi.

In Italia, aproximativ 500.000 de romani ar fi avut drept de vot, dar pana ieri obtinusera cartea de alegator doar 5.200 de romani, potrivit unui comunicat al Partidului Identitatea Romaneasca. Ieri a fost prima zi de vot si ultima in care romanii s-ar fi putut inscrie pe listele de alegatori, astfel incat, la inchiderea editiei, nu era cunoscut numarul exact al romanilor care si-au exprimat dorinta de a-si exercita acest drept.

Partidul Identitatea Romaneasca a avut opt candidati la functiile de consilieri comunali, pe liste comune cu partidul UDEUR, reprezentat in coalitia de guvernamant din Italia de ministrul Justitiei, Clemente Mastella.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.