Cecilia, Penny, Flavia, Joachim, nume obisnuite, fara vreo legatura intre ele, dar care impartasesc un destin oarecum comun. Sunt jumatatile unor cupluri faimoase. Nu dintre cele care ocupa in mod obisnuit copertele revistelor mondene - prezenta lor acolo e nedorita, desi se mai intampla uneori -, ci paginile presei grele.

N-ai sa le vezi in "Vanity Fair", de pilda, ci, cel mult, pe prima pagina a "Financial Times" sau "Le Monde", in contextul unor primiri/vizite/summituri la nivel inalt. Sunt "doamna presedinte" sau "doamna premier" si sunt reduse la rolul, adesea constrangator, de a fi doar sotia… sotului.

Postura de prima doamna nu este deloc simpla si nici rolul usor. Odata asumat, chingile protocolului de stat trebuie respectat cu strictete, altminteri nu numai domnul presedinte sau domnul premier are de suferit, ci intreaga institutie pe care o reprezinta.

Din clipa in care alegerile au decis si "jumatatea" paseste alaturi de consort in luminile rampei politice, trebuie sa-si ia adio de la viata de dinainte. Gesturile, pana la cel mai nesemnificativ, ii vor fi studiate de presa in amanunt. La primul pas gresit, tabloidele vor jubila. Consilierii ii vor lua in stapanire programul, hobby-urile sau sueta cu prietenii vor fi inlocuite cu evenimente sociale si participari la opere de binefacere. Atitudinea, alura, toaletele si coafura vor fi comentate si urmarite de milioane de ochi. Dar una e sa ti se comenteze tinuta cand pasesti pe covorul rosu de la Cannes si alta atunci cand iti reprezinti tara.

Sacrificiul merita insa. Pentru ca nu-i putin lucru sa asculti imnul tarii alaturi de sot sau sa ai intaietate in toate protocoalele. si, nu in ultima instanta, sa stii ca pentru conationalii tai, dar si pentru straini esti prima doamna, o perceptie care, in functie de calitatea prezentei si a prestatiei, poate aduce un plus de simpatie si, de ce nu, de "glamour" imaginii propriei tari.

CÚcilia Sarkozy sparge tiparele Elysee-ului

Prima doamna a Frantei fascineaza si aminteste de o alta femeie celebra de pe scena politica, Jackie Kennedy. Orice ar face, atrage toate privirile, la fel ca si predecesoarea sa de peste Ocean.

Iar cand, in plina ceremonie de investitura, la Elysee, sotul ii sterge tandru o lacrima si o saruta, totul se transforma in show. Povestea lor de dragoste cu nabadai este cel putin la fel de palpitanta ca si cea cu suisuri si coborasuri a cuplului Kennedy.

Vantul schimbarii s-a facut simtit la Elysee, din secunda in care a aparut CÚcilia Sarkozy, sotia actualului presedinte al Frantei. imbracata intr-o rochie din satin de culoarea fildesului, creata de Prada, si nu de o casa de moda franceza asa cum cere traditia, bruneta inalta si zvelta a pozat profesionist pe covorul rosu de la palat pentru fotografii care o strigau pe nume. Ea a fost insotita de cele doua fete ale sale, de cei doi fii vitregi si de cel mai mic dintre copii, din casatoria cu Nicolas Sarkozy, Louis, in varsta de 10 ani. Aceasta este o imagine neobisnuita la Elysee, unde familia nu a fost promovata.

Origini basarabene

CÚcilia Sarkozy are origini romanesti. Tatal sau, Andre Ciganer, s-a nascut in 1898 la Balti in Basarabia. Fost manechin, acum in varsta de 49 de ani, a devenit noua prima doamna a Frantei, fara sa fi avut aceasta ambitie. Dupa ce a avut un rol de primadona in timpul ascensiunii politice a sotului sau, ea a aparut foarte rar in public in cursul ultimelor luni, resuscitand intrebari in legatura cu eventualele dificultati prin care ar trece din nou cuplul Sarkozy. "Sa devin prima doamna? Asta ma termina. Nu sunt corecta din punct de vedere politic, ma plimb in jeansi, in pantaloni sport sau port cizme stil cowboy. Nu pot sa ma inscriu in niste tipare", spunea CÚcilia Sarkozy in 2005.

De-a lungul anilor, CÚcilia a fost insa activa in culise, ca eminenta cenusie si consilier de imagine, cu riscul de a suscita frustrari si critici in anturajul sotului sau. Totusi, s-a regasit pe pagina intai a ziarelor cand sotul sau, pe atunci ministru de interne, a ales sa-si expuna familia, dupa modelul Kennedy. Aceasta mediatizare s-a intors impotriva lui Sarkozy in momentul in care presa a dezvaluit ca CÚcilia plecase in 2005 in Statele Unite cu un barbat care lucra in domeniul publicitar, o separare care a alimentat coloanele revistelor de scandal.

Zdruncinat, Sarkozy a recunoscut la televiziune ca are "dificultati" in viata de familie. Cuplul s-a impacat insa in primavara anului 2006. in timpul campaniei prezidentiale, CÚcilia a ramas in culise si nu a asistat la marile mitinguri ale sotului ei. Aceasta atitudine a alimentat noi speculatii in legatura cu sotii Sarkozy si locul rezervat CÚciliei. Noua prima doamna, care nu si-a facut aparitia in public pe intreaga durata a zilei celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale, a aparut in cele din urma seara tarziu alaturi de sotul ei in Place de la Concorde, la Paris, unde presedintele ales a tinut un discurs in fata a 30.000 de simpatizanti.