Congresul american a cedat vointei presedintelui George W. Bush, trimitandu-i spre promulgare o lege a finantarii razboiului din Irak care nu include un calendar al retragerii trupelor din aceasta tara.

Senatul a aprobat legea, joi, cu 80 de voturi pentru si 14 impotriva. Anterior, Camera reprezentantilor adoptase, cu 280 de voturi pentru si 142 impotriva, finantarea cu 120 de miliarde de dolari, pana in septembrie, a operatiunilor militare americane din Irak si Afganistan.

Dupa saptamani intregi de confruntari cu Casa Alba, democratii din Congres au renuntat, in cele din urma, sa adauge la textul finantarii operatiunilor o clauza care fixa data inceperii retragerii trupelor din Irak. Noul text stipuleaza, in schimb, necesitatea indeplinirii, de catre Guvernul irakian, a 18 obiective politice si economice.

Bush, in opinia caruia o retragere prematura din Irak a contingentului american, ar avea consecinte "catastrofale" asupra acestei tari, a afirmat ca trupele SUA vor parasi teritoriul irakian daca Guvernul de la Bagdad le va solicita acest lucru. Textul aprobat de Congres "demonstreaza un consens asupra faptului ca Guvernul irakian trebuie sa demonstreze progrese reale in schimbul continuarii acordarii de sprijin si al sacrificiilor Americii", a comentat Bush. Seful Casei Albe are in vedere chiar majorarea contingentului din Irak cu aproximativ 30.000 de militari.

Compromisul Congresului pe tema calendarului retragerii din Irak ar putea sa-i dezamageasca pe multi democrati alesi in urma cu sase luni tocmai pe baza promisiunii ca vor retrage cat mai repede trupele americane din aceasta tara. Nedispunand, insa, de o majoritate suficienta pentru a trece peste dreptul de veto al presedintelui, democratii s-au vazut obligati sa recurga la aceasta solutie. In septembrie este asteptata o noua reevaluare a situatiei din Irak si va fi dezbatuta legea finantarii razboiului in 2008. Democratii sunt asteptati, atunci, sa readuca in discutie calendarul retragerii trupelor.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.