Presedintele Turciei, Ahmet Necdet Sezer, a opus veto-ul sau schimbarilor constitutionale care ar fi permis alegerea prin vot direct a sefului statului.

Amendamentul a fost adoptat in semn de raspuns fata de boicotul parlamentarilor opozitiei laice, care a impiedicat alegerea la presedintie a candidatului partidului de guvernamant AK (islamic).

Ministrul de externe Abdullah Gul si-a retras candidatura, iar guvernul a convocat alegeri parlamentare anticipate pe 22 iulie.

Conform actualei Constitutii, presedintele este ales de parlament, cu o majoritate de doua treimi, din primul si al doilea tur de scrutin si cu majoritate absoluta din al treilea tur.

Cum insa opozitia a boicotat primul tur de scrutin, AK, caruia ii lipsesc 10 voturi pana la majoritatea de doua treimi, nu a reusit sa obtina cvorumul necesar, iar scrutinul a fost anulat de Curtea Constitutionala la sesizarea opozitiei.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.