Presedintele rus, Vladimir Putin, va face azi o vizita in Austria, prima sa deplasare in UE dupa esecul summitului de la Samara fiind consacrata economiei si relatiilor Est-Vest, dar riscand sa fie umbrita de acuzatiile de cenzura la adresa Kremlinului, transmite AFP.

Putin se va intalni cu omologul sau, Heinz Fischer, cu seful cancelariei, Alfred Gusenbauer si cu sefii patronatului austriac, potrivit programului publicat luni de guvernul de la Viena. Seful statului rus va merge maine la Luxembourg, dupa ce va depune o jerba la monumentul Armatei Rosii din Viena. Pastrarea acestui monument militar a fost una dintre conditiile impuse de Moscova in tratatul din 1955, pentru retragerea trupelor de ocupatie din Austria, ramasa tara neutra.

Vizita lui Putin este umbrita, insa, de anularea unui interviu cu el de catre postul public de televiziune ORF, care a luat aceasta decizie in semn de protest fata de "cenzura" pe care a vrut Moscova sa o impuna. Kremlinul a fost iritat de imaginile din razboiul din Cecenia, difuzate in ultimele zile de postul public de televiziune din Austria, ca parte a unui clip de promovare a interviului si a cerut ca acesta sa fie suprimat sau modificat.

Motivul oficial al acestei anulari, transmisa prin canale diplomatice, este atitudinea neprieteneasca a ORF inaintea vizitei de stat" a lui Putin, potrivit comunicatului. "Aceasta tentativa de cenzurare a unui program a fost respinsa de ORF", arata conducerea postului de televiziune, care insista asupra credibilitatii, "independentei si obiectivitatii sale in tratarea subiectelor externe si mai ales in ceea ce priveste Rusia.

Interviul, care era prevazut luni la Moscova si la care urmau sa participe si corespondenti ai postului de televiziune RTL si ziarelor Die Presse si Profil, a fost anulat. Pe de alta parte, cotidianul vienez Kurier a anuntat luni ca nu poate publica un interviu cu Putin pentru ca "lista intrebarilor propuse nu a fost pe gustul Moscovei".

Potrivit ziarului, cazul ar putea pune intr-o postura dificila Rusia, care "conta mult pe aceasta calatorie a lui Putin" pentru a convinge Austria, "membru UE care nu este membru NATO", sa faca lobby pentru interesele ruse in Europa, mai ales in ceea ce priveste scutul american antiracheta. "Aceasta vizita va avea o latura economica puternica", a declarat cancelarul german, Afred Gusenbauer.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.