Ministerul Britanic de Interne a inaintat guvernului de la Londra un proiect care, daca ar deveni realitate, ar institutionaliza turnatoria in Regatul Unit. Concret, Home Office-ul vrea ca personalul primariilor, asistentii sociali si medicii sa devina informatori secreti, care sa furnizeze politiei date despre cei care ar putea comite infractiuni grave.

Functionarii publici din categoriile sus-amintite vor fi obligati prin lege sa sesizeze politia in cazul in care, intr-un fel sau altul, intra in contact cu "posibili infractori" - persoane implicate in incidente de familie, care consuma al-cool sau care au probleme mentale. Proiectul de lege, "deconspirat" de presa britanica, a provocat ingrijorarea organizatiilor pentru apararea drepturilor omului, care se tem ca un numar mare de date cu caracter personal ar putea circula de la o agentie guvernamentala la alta.

Prezumtia de nevinovatie, mai ales, pare "pusa intre paranteze" de prevederi cum ar fi "functionarii vor sesiza politia sau orice autoritate relevanta in cazul in care au motive intemeiate sa creada ca un act violent urmeaza sa fie comis" si "functionarii au obligatia de a evalua riscul comiterii unei infractiuni si de a trimite cazul unei agentii guvernamentale abilitate". Home Office intentioneaza sa creeze doua noi agentii - una pentru posibilii infractori si alta pentru potentialele victime.

Organizatiile britanice pentru apararea libertatilor civile sint insa din ce in ce mai ingrijorate de astfel de proiecte de "monitorizare" a populatiei, intr-o tara care se afla pe locul 1 in lume, in materie de camere de supraveghere: 4,2 milioane de bucati, adica una la 14 locuitori.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.