Oficialii de peste Ocean cred ca noul premier britanic va retrage trupele din Irak in circa 100 de zile de la preluarea functiei

Oficialii de la Washington sunt ingrijorati de faptul ca viitorul premier al Marii Britanii, Gordon Brown, va anula suportul pe care actualul premier, Tony Blair, il da in prezent razboiului din Irak. Consilierii de la Casa Alba se tem ca schimbarea de putere de la Londra il va lasa pe presedintele american fara sprijin politic pe plan intern privind continuarea finantarii razboiului.

Potrivit cotidianului britanic "Telegraph", consilierii de la Casa Alba l-au avertizat pe presedintele George W. Bush ca America trebuie sa se astepte la un anunt din partea Marii Britanii privind retragerea trupelor din Irak in circa trei luni de la preluarea puterii de catre Grodon Brown, pe 27 iunie. Masura ar avea rolul de a consolida popularitatea noului premier in sondajele de opinie. Politicieni importanti din Consiliul de Securitate Nationala al SUA, de la Pentagon si din Departamentul de Stat de la Washington si-au exprimat temerile in privinta lui Gordon Brown. Ei cred ca relatiile cordiale dintre cei doi "vor ajunge la final" daca politica privind Irakul a noului premier va fi motivata numai de nevoia de a castiga puncte in ochii electoratului.

"Exista o presimtire rea. Nu stim daca el va fi acolo cand vom avea nevoie de el. Ne asteptam la un gest care va slabi pozitia guvernului SUA in privinta Irakului", a declarat un inalt oficial american, citat de "Telegraph". "Viziunea americana este ca el este un lider politic mai slab decat Blair. Exista temeri in Washington ca el nu va fi un aliat atat de puternic", a spus Mark Kirk, un congresman republican care a participat la discutiile pe tema Irakului, la Casa Alba.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.