Regele hasemit a starnit ieri valva mass-mediatica facand publica initiativa "Marelui Regat hasemito-palestinian", o confederatie a statelor Iordania si viitoarea Palestina, sub conducerea sa.
Fiecare din cele doua state se va bucura de o suveranitate partiala, pe modelul statelor care alcatuiesc confederatia Statelor Unite ale Americii. Regele Abdallah va fi seful acestei confederatii care va fi condusa de doi prim-ministri, iordanian si palestinian. In culisele politicii Orientului Mijlociu circula de mai multa vreme zvonuri despre acest plan, dar regele Abdallah al Iordaniei nu a vrut sa-i fie amintit numele drept autor. In numele sau actioneaza insa fostul premier iordanez Abd El-Salem Majaali.

Regele Abdallah a lansat aceasta initiativa presat de teama haosului islamic care se va instala in Irak dupa retragerea trupelor americane si a haosului care se accentueaza in Cisiordania si Gaza. Ideea unei confederatii iordaniano-palestiniana a fot enuntata pentru prima oara de politicianul israelian Shimon Peres, si ea se bizuia pe o realitate evidenta: peste 80% din populatia Iordaniei o formeaza palestinienii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.