Bulgaria se pregateste sa voteze duminica in cadrul primelor alegeri pentru Parlamentul European.
Campania a fost eclipsata de cel mai mare scandal de coruptie de pana acum, ce a erodat deja sustinerea acordata Partidului Socialist (succesor al Partidului Comunist), cel mai important actor de pe scena politica de la Sofia si principalul component al coalitiei tripartite aflata la guvernare.Scandalul de coruptie il are in centrul sau pe Rumen Ovcearov, ministrul socialist al economiei si energiei. In aceasta luna, ministrul a fost acuzat public de catre directorul Serviciului National de Investigatii (NIS) de interventia intr-o ancheta de coruptie la nivel inalt in favoarea unui prieten. 'Oamenii sunt intr-adevar dezamagiti de clasa politica', este de parere Boiko Borisov, primarul Sofiei, al carui nou partid de centru-dreapta, Cetateni pentru Dezvoltarea Europeana a Bulgariei, este asteptat sa se situeze pe locul al doilea, dupa o cursa stransa, in preferintele electoratului.

Borisov crede ca acest scandal de coruptie demonstreaza ca Bulgaria a fost acceptata in UE doar datorita simpatiei si ca aderarea ar fi trebuit intarziata pana cand criteriile de aderare erau indeplinite. Potrivit lui Kanceo Stoicev de la institutul de sondare si cercetarea BBSS Gallup International din Sofia, 'Daca socialistii pierd - si a iesi pe locul doi inseamna o pierdere - presiunea politica din cadrul partidului va fi extrem de puternica si va consolida opozitia interna' fata de premierul Serghei Stanisev.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.