Cancelarul german, Angela Merkel, si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, s-au intalnit, ieri, cu presedintele rus, Vladimir Putin, in cadrul summitului UE-Rusia, al carui esec deplin a fost sugerat inainte de debut, de catre comentatorii europeni.

Nici oficialii implicati nu si-au facut iluzii in legatura cu rezultatele reuniunii care vine, potrivit analistilor Heritage Foundation", in cel mai prost moment al relatiilor UE-Rusia.

Reuniunea, desfasurata langa Samara, a inceput aseara cu un dineu si continua azi cu o sesiune de lucru. Negocierile pentru un nou parteneriat privind comertul, drepturile omului si politica externa - necesar, in conditiile in care UE importa din Rusia doua treimi din necesarul sau de gaze naturale si un sfert din cel de petrol -, nu au sanse sa fie reluate la acest summit.

Impasul are drept cauza vetoul Poloniei, care se opune lansarii negocierilor atata timp cat Moscova refuza sa suspende embargoul impus carnii si altor produse alimentare poloneze.