Americanii si iranienii se vor intalni, pe 28 mai, la Baghdad, pentru a purta discutii privind securitatea Irakului, a anuntat, joi, ministrul de externe al Iranului, Manouchehr Mottaki, in cadrul unei conferinte de presa, care avut loc la sfarsitul unei intalniri oficiale din cadrul vizitei sale in capitala pakistaneza, Islamabad.
Negocierile sunt strict limitate la Irak, vor avea loc in Irak si se vor desfasura in prezenta oficialilor irakieni', a declarat Mottaki, potrivit agentiei Reuters. Convorbirile, care au fost solicitate insistent de guvernul de la Baghdad al lui Nouri al Maliki, vor avea loc la nivel de ambasadori, a mai adaugat seful diplomatiei iraniene. Intalnirea din 28 mai a fost confirmata si de purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat american. Statele Unite acuza Iranul ca saboteaza procesul de stabilizare al Irakului, oferind sprijin militiilor Shiite, fapt negat de reprezentantii regimului de la Teheran. Aceste discutii vin intr-un context tensionat. Miercuri, senatorul american Barack Obama, candidat la investitura democrata pentru prezidentialele din 2008, a depus proiect de lege pentru a descuraja societatile americane sa se asocieze unor proiecte de care ar putea beneficia Iranul, relateaza AFP.

Masura prezentata de Obama vizeaza sa ajute investitorii sau autoritatile locale ori regionale sa evite investitiile in companii cu legaturi cu industria de petrol si gaze din Iran. 'Guvernul iranian foloseste miliardele de dolari ce provind din industria sa de gaze si petrol pentru a-si construi programul nuclear si a finanta grupari teroriste care-si exporta ideologia radicala in Irak si intregul Orient Mijlociu', a explicat el. 'Este esential sa se exercite presiuni asupra companiilor, pentru a li se taia legaturile financiare cu Iranul, asigurandu-ne astfel ca sanctiunile economice impuse Teheranului au rezultatul scontat', a subliniat Obama. Potrivit lui Lantos, acest text ajuta Statele Unite 'sa exercite presiuni asupra Iranului' si 'incurajeaza societatile sa-si retraga banii din toate investitiile ce ar putea ajuta imprudenta cursa de inarmare nucleara a Teheranului'. Ministrul irakian de externe, Hoshiyar Zebari a calificat anuntatele convorbiri americano-iraniene ca fiind'binevenite', in contextual dat, exprimandu-si, totodata, consideratia ca atat Statele Unite cat si Iranul' 'sunt actori majori' ai procesului de pace din tara sa. Oficialii americani si-au exprimat, in numeroase randuri, disponibilitatea de a purta discutii cu cei iranieni in privinta securitatii Irakului, fapt indicat si de raportul bipartit al comisiei Baker-Hamilton, dar ca o vor face doar in baza unei agende limitate.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.