Diplomati din 11 tari au ajuns la un acord asupra modalitatilor in care arhive ale regimului nazist continand circa 50 de milioane de fise despre peste 17 milioane de persoane sa devina accesibile istoricilor, informeaza AFP.
Acest acord, care ar urma sa fie ratificat in toamna, va accelera accesul cercetatorilor la aceste documente pe care pana in prezent erau autorizate sa le consulte doar rudele apropiate victimelor, a indicat un comunicat al Serviciului international de cercetare (SIR), care administreaza arhivele.

SIR, aflat sub mandat umanitar prin Acordurile de la Bonn din 6 iunie 1955, lucreaza in favoarea fostilor persecutati ai regimului nazist, inclusiv pentru victimele Holocaustului. Administrat de Comitetul international al Crucii Rosii (CICR) si aflat sub mandatul celor 11 state membre (Germania, Belgia, SUA, Franta, Marea Britanie, Grecia, Israel, Italia, Luxemburg, Olanda si Polonia), SIR are sediul central in Bad Arolsen, la nord de Frankfurt, Germania. In virtutea acordului la care s-a ajuns marti, statele si persoanele private vor putea avea acces la peste 30 de milioane de documente, cu conditia ca acestea sa dateze de peste 25 de ani. �Mai multe state membre au legi foarte stricte privind arhivele si o perioada de 25 de ani este un compromis bun�, a estimat intr-un comunicat presedintele SIR, Reto Meister. Arhivele - adunate din 1945 in peste 25 km de rafturi - se refera la civilii detinuti in lagarele de concentrare sau in lagarele de munca naziste, precum si la persoanele deplasate din cauza Celui de-al Doilea Razboi Mondial. De la crearea sa, SIR a furnizat peste 11 milioane de raspunsuri individuale fostilor persecutati sau familiilor acestora, dar peste 400.000 de cereri isi asteapta in continuare raspunsul.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.