Presedintele SUA a numit un membru al Statului Major al armatei in functia de consilier pentru razboaiele din Afganistan si Irak, dupa ce trei generali i-au respins oferta.

Generalul locotenent (cu trei stele) Douglas Lute va fi asistentul presedintelui George W. Bush si adjunctul consilierului pe probleme de securitate nationala pentru politica in Irak si Afganistan, a anuntat un oficial de rang inalt din cadrul administratiei americane, fara a oferi detalii.

Numirea in functie a generalului Lute apare in momentul in care administratia americana este in curs de a aplica o noua strategie in Irak, considerata drept ultima sansa de solutionare a crizei din aceasta tara.

Douglas Lute (54 de ani) a devenit general-locotenent doar in septembrie 2006, dar are o mare experienta in Orientul Mijlociu si a fost implicat destul de mult in planificarea desfasurarii trupelor americane in Irak. Lute a participat la operatiunile din 1991 din Irak si a condus, timp de sase luni, in 2002, o divizie multinationala in provincia Kosovo. Generalul a preluat in ianuarie 2003 functia de director adjunct al operatiunilor din Comandamentul american din Europa, care coordoneaza misiunile din Europa, Africa de Nord si Orientul Mijlociu. Intre 2004 si 2006, Lute a fost ofiter in Statul Major al Comandamentului Central american, coordonind operatiunile din Afganistan, Irak si din Cornul Africii. Incepind cu septembrie 2006, el a fost repartizat la Statul Major Interarme al armatei americane.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.