Cel mai important, dar si mai dificil moment al vizitei efectuate de secretarul de stat american Condoleezza Rice la Moscova s-a consumat ieri, la intalnirea oficialului de la Washington cu presedintele Vladimir Putin.
Pe fundalul unor declaratii 'neprietenoase', de ambele parti, intrevederea a insemnat pentru Condoleezza Rice un adevarat examen de diplomatie, fermitate si sarm la un loc, secretarul de stat american avand de infruntat nu doar opozitia Moscovei in chestiuni de prima urgenta pentru SUA ' cum ar fi instalarea scutului antiracheta in Europa- ci si suspiciunile rusilor, alimentate chiar de discursul tinut recent de dna Rice, in care aceasta semnala ingrijorarea 'intregii lumi' fata de concentrarea puterii in jurul Kremlinului si fata de involutia democratiei in Rusia, cu referire indeosebi la situatia libertatii de exprimare. Afirmatiile au fost prompt taxate de seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, care a vorbit despre 'concurenta neloiala' din partea celor care vor sa ideologizeze relatiile internationale si sa-si conserve rolul conducator la nivel mondial. Presa internationala semnala faptul ca vizita la Moscova a Condoleezzei Rice a fost prima a unui demnitar american dupa criticile dure lansate de Vladimir Putin la Conferinta de la Munchen din luna februarie, cand acuza SUA ca destabilizeaza lumea cu viziunea 'unipolara' si ca vor sa relanseze cursa inarmarilor cu proiectul scutului antiracheta in Europa, si dupa discursul de la 9 Mai, cand liderul de la Kremlin a parut sa compare Statele Unite cu un Al Treilea Reich. 'Nu exista un Razboi Rece intre Statele Unite si Rusia', preciza totusi, chiar de la sosirea la Moscova, dna Rice, afirmand ca, desi relatiile bilaterale traverseaza 'o perioada dificila', ele nu se afla 'intr-o perioada in care s-ar putea petrece lucruri catastrofale'. Iar ieri, Serghei Lavrov i-a dat dreptate, aratand ' dupa intrevederea Rice-Putin- ca Rusia si Statele Unite au convenit sa isi domoleasca tonul in polemicile publice.

Acest prim pas fiind facut, secretarul de stat american a incercat sa-si convinga interlocutorii de necesitatea instalarii unui sistem de aparare antiracheta in Europa, care sa poata contracara amenintarile din partea Iranului si Coreei de Nord, transmitand in acelasi timp dorinta SUA de a colabora cu Rusia pentru a construi un sistem transparent. Un alt punct delictat pe agenda discutiilor l-a constituit sprijinul american pentru independenta provinciei Kosovo, chestiune cu care Rusia nu e de acord, amenintand ca va face uz de dreptul sau de veto in Consiliul de Securitate al ONU. Nici in privinta dosarului nuclear iranian - unde SUA au nevoie de sprijinul Moscovei pentru a mentine presiunile internationale asupra Teheranului ' nu exista o unitate de vederi intre Washington si Moscova, desi asistentul adjunct al secretarului de stat american, David Kramer, declara pentru BBC ca Statele Unite au o buna colaborare cu rusii in combaterea pericolului pe care il prezinta proliferarea armelor nucleare, referire la programele nucleare ale Iranului si Coreii de Nord. Anterior convorbirilor cu Vladimir Putin, Condoleezza Rice s-a intalnit cu reprezentanti ai societatii civile ruse, inclusiv cu fostul director al ONG-ului 'Rusia deschisa', finantat de ex-directorul general al grupului petrolier Iukos (aflat in prezent in inchisoare, ca si partronul Mihail Hodorkovski). Potrivit redactorului sef al cotidianului Nezavissimaia Gazeta, Konstantin Remtciukov, prezent la aceasta intalnire, discutia 'a fost deschisa si animata'.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.