Sute de mii de turci au demonstrat la Izmir impotriva intentiilor guvernului considerate a submina caracterul laic al statului.Este cea mai mare demonstratie de protest de la desemnarea de catre Partidul Dreptatii si Dezvoltarii (AK, islamic) a ministrului de externe Abdullah Gul candidat la presedintia republicii.
El a fost acuzat de turcii laici de o agenda islamista ascunsa, ceea ce el a respins, inainte de a-si retrage candidatura.In urma esecului alegerilor prezidentiale, parlamentul a decis avansarea scrutinului general din noiembrie in iulie.

Intre timp, Adunarea Nationala, dominata de AK, a amendat Constitutia, introducand alegerile prezidentiale directe.Presedintele Ahmet Necdet Sezer, al carui mandat de sapte ani expira pe 16 mai, poate retrimite amendamentul constitutional in parlament sau il poate supune unui referendum.Demonstratia de masa de la Izmir, al treilea oras ca marime dupa Istanbul si Ankara, este a patra de la declansarea actualei crize politice.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.