Cancelarul german, Angela Merkel, a lansat un apel la spiritul de responsabilitate al Celor 27, somati sa gaseasca, la summitul UE din iunie, un acord vizand tratatul constitutional.
Seful guvernului de la Berlin, ce asigura presedintia rotativa a Uniunii, nu s-a ferit insa sa aduca in discutie dificultatile generate de identificarea "unui bun echilibru" intre pozitiile divergente. Cu prilejul unei reuniuni organizata la Sintra si la care au fost invitati sa participe, alaturi de Merkel, de presedintele Comsiei Europene, Jose Manuel Barroso si de cel al Parlamentului european, Hans Gert Pottering, premierii Portugaliei si Sloveniei, Jose Socrates si Janez Jasna, care vor urma la carma UE pana in iulie 2008, cand va veni randul Parisului sa conduca destinele Celor 27. in timp ce Sarkozy este asteptat, in zilele care vor urma investirii in functie, la Berlin si la Bruxelles, cei cinci participanti la convorbirile neoficiale de la Sintra si-au exprimat dorinta de a nu mai pierde nici o clipa pentru identificarea multasteptatului consens legat de tratatul constitutional si de foaia de parcurs spre o ratificare la timp a textului pentru alegerile europene din primavara lui 2009. "Este in interesul nostru si este responsabilitatea nostra de a permite Europei sa actioneze in fata provocarilor la care suntem expusi. Sunt sigura ca vom reusi si vom ramane uniti, daca vom lucra impreuna", a explicat Angela Merkel.

Formula de "tratat limitat" avansata de viitorul presedinte francez pentru a evita obstacolul unui nou referendum, pare a beneficia de vant din pupa, desi este inca departe de a intruni unimitatea necesara, inclusiv printre cele 18 state care au ratificat deja proiectul Constitutiei, respins de alegatorii francezi si olandezi, in primavara lui 2005. Merkel, care a lansat un vast proces de consultari, ar urma sa decida pana la sfarsitul lunii iunie, contururile noului document. Desi consacrat cu precadere acestui subiect, "mini-summitul" de la Sintra nu a dat un raspuns precis. "Nu este vorba de un mini-tratat sau de un maxi-tratat care sa confere Europei capacitatea de a actiona pentru a opune mondializarii valorile noastre", a afirmat, sub o forma evaziva, Barroso.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.