Strategia electorala a comunistilor moldoveni, care in timpul campaniei au arborat o aparenta viziune pro-occidentala, lasand sa se inteleaga ca au intors spatele Rusiei, a reusit sa-i pacaleasca pana si pe cei mai experimentati analisti politici si ziaristi. Astfel, cotidianul britanic "The Times" afirma ca "Moldova a devenit cea de-a treia fosta republica sovietica, dupa Ucraina si Georgia, ce intoarce spatele Rusiei in decurs de 18 luni", aratand ca Partidul Comunistilor a castigat alegerile cu o platforma anti-Moscova si pro-europeana.

"The Times" considera ca rezultatele preliminare din Moldova indica "un alt esec stanjenitor pentru politica externa a presedintelui rus Vladimir Putin" si aminteste ca pentru Moscova, Moldova era "bastionul strategic in Europa". De asemenea, cotidianul britanic aminteste ca Voronin a castigat alegerile din 2001 cu o platforma pro-Rusia, insa acum a schimbat macazul, intrand in conflict cu Moscova. "Considerat candva drept o marioneta a Kremlinului, Voronin a intrat in conflict cu Moscova din cauza problemei transnistrene", mentioneaza publicatia citata.

'Alegatorii erau dezorientati>>

In acelasi context, "New York Times" noteaza ca, in general, scrutinul din 6 martie a reflectat o confuzie politica in randul electoratului moldovean. "Chiar si reprezentantii circumscriptiilor electorale au declarat ca alegatorii erau dezorientati, nesiguri pe care dintre partidele importante sa le sprijine, deoarece toate au avut ca tema electorala relatii mai apropiate cu Uniunea Europeana. In plus, confuzia a fost adancita si de conflictul public dintre Voronin si Moscova", mai precizeaza publicatia americana.

La randul sau, cotidianul italian "La Stampa" prezinta rezultatele in articolul intitulat "Ultimul presedinte comunist din Europa", citand declaratiile lui Iurie Rosca: "Opozitia din Republica Moldova - reprezentata de liberali si de crestin-democrati - a fost driblata de alianta lui Voronin cu Saakasvili si cu presedintele ucrainean Victor Iuscenko. Voronin a inteles din ce parte bate vantul si s-a asezat in spatele carului revolutiei portocalii pentru a evita sa fie strivit".

Totodata, agentia rusa "Rosbalt" mentioneaza ca moldovenii au votat in favoarea Rusiei. Potrivit agentiei ruse, alegerile parlamentare din Moldova au fost botezate "revolutie portocalie pe invers". In opinia analistilor rusi, citati de "Rosbalt", liderul comunist a facut serioase compromisuri in fata elitelor occidentale, beneficiind si de un "armistitiu" din partea opozitiei, personificata de PPCD. "Dar, pentru ambele formatiuni, scorul obtinut, net inferior procentelor pe care contau, reprezinta plata pentru adoptarea unui curs antirusesc", considera analistul Roman Konopliov, care, etichetand scrutinul din Moldova drept "alegeri pentru pensionari", sugereaza ca rezultatul a fost decis de prezenta in numar mare la urne a varstnicilor, nostalgici dupa influenta protectoare a "maicii Rusii".

Rezultatele finale ale scrutinului

Comisia Electorala Centrala a Moldovei a trimis ieri Curtii Constitutionale raportul cu rezultatele finale ale scrutinului parlamentar din 6 martie, relateaza Rador.

Potrivit acestui raport, Partidul Comunistilor va detine in noul legislativ moldovean 56 de mandate, Blocul Moldova Democrata, 34 de mandate, iar Partidul Popular Crestin Democrat, 11. In sedinta de ieri, Comisia Electorala Centrala de la Chisinau a apreciat ca rezultatele alegerilor corespund cerintelor Codului Electoral si recomanda Curtii Constitutionale sa valideze rezultatul final. Tot ieri, CEC a respins contestatia BMD, care cerea invalidarea scrutinului de duminica, si pe cea a PPCD, care solicita renumararea voturilor, ca fiind lipsite de temei.

Vicepresedintele PPCD, Stefan Secareanu, a tinut sa precizeze ca, in acest caz, deputatii crestin-democrati din actualul Parlament vor contesta rezultatul alegerilor la Curtea Constitutionala, iar daca nici aceasta decizie nu-i va satisface, o vor ataca in justitie.

Reprezentant UE la Chisinau

Uniunea Europeana isi va numi primul trimis special in Basarabia, favoritul fiind diplomatul olandez Adriaan Jacobovits de Szeged, transmite BBC. Potrivit sursei citate, ambasadorii UE au discutat marti numele si mandatul trimisului pentru Moldova. Decizia urma sa fie finalizata ieri si confirmata de ministrii de externe miercurea viitoare. Numirea trimisului special va fi cel mai clar semn al interesului sporit al UE pentru Moldova, cu care se va invecina dupa aderarea Romaniei. Potrivit diplomatilor, favoritul in cursa este olandezul Adriaan Jacobovits de Szeged, care s-a familiarizat cu situatia din aceasta tara in 2003, cand a fost reprezentantul personal al presedintiei olandeze a OSCE in republica.

Principalul sau contracandidat este cehul Jaromir Prisek, fost ambasador in Romania in perioada 1997-2001, dar in cursa mai sunt inscrisi alti trei diplomati, din Suedia, Lituania si Ungaria.

Un oficial european a declarat ca "ambasadorul nu va fi un trimis pentru Transnistria, ci pentru Moldova". Acesta a explicat ca mandatul va include nu doar cooperarea cu OSCE in solutionarea conflictului din Transnistria, ci si urmarirea aspectelor politice ale planului de actiune intre Moldova si UE, precum statul de drept, democratia si respectarea drepturilor omului. Aspectele tehnice si financiare vor fi lasate pe seama Comisiei Europene, care isi va deschide in curand o delegatie la Chisinau.

Trimisul special va fi probabil la Bruxelles, cu un adjunct la Chisinau, dar se va deplasa des in regiune, mentinand si contacte la Moscova, Kiev si Bucuresti.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.