Verdictul dat in cazul Rodney King a fost fitilul care a detonat bomba. Saracia si problemele interrasiale amenintau mai de mult sa explodeze in L.A.

Cele mai mari revolte interrasiale din SUA in mai bine de un secol, asa cum le considera presa americana, au inceput la 29 aprilie 1992 si au durat trei zile. in urma lor si-au pierdut viata cel putin 53 de persoane, au fost ranite 2.300 si avariate mai mult de 1.100 de cladiri. Au trecut de atunci 15 ani, dar locuitorii din Orasul ingerilor sustin ca problemele persista, iar tensiunea inca mocneste.

Sute de locuitori din Los Angeles au comemorat, zilele trecute, implinirea a 15 ani de la revoltele din 1992. Oamenii au dorit sa atraga atentia ca problemele care au alimentat cea "mai violenta rascoala populara" din istoria moderna a Americii au ramas aceleasi. Senatorul de culoare Barack Obama, care vizeaza Presedintia SUA, a afirmat si el ca vede prea putin progres in rezolvarea problemelor care au dus la revolte. "Am cheltuit un trilion de dolari pentru un razboi care nu a fost niciodata autorizat. Ar fi trebuit sa investim in partea sudica si centrala a Los Angelesului… pentru infrastructura, spitale si
scoli", a comentat Obama.

Cum a inceput totul

Rodney KingRodney King, un sofer de culoare, recidivist, a fost retinut, in 1991, de patru ofiteri de politie pentru exces de viteza. Furiosi ca Rodney fugise de ei, cei patru

l-au batut cu bestialitate, i-au fracturat craniul si i-au provocat leziuni interne grave. Unul dintre ei chiar a transmis prin statia radio din masina: "Oops. Nu am mai batut de mult pe cineva asa de rau". "Scena arestarii a fost filmata de un cameraman amator.

Imaginile in care Rodney era batut crunt de oamenii legii au facut inconjurul lumii si au infuriat comunitatea de culoare din Los Angeles. Scanteia revoltei a fost aprinsa de verdictul juriului, compus in principal din albi, care i-a achitat, in 1992, pe cei patru ofiteri. La aflarea deciziei, mii de locuitori ai metropolei - in majoritate tineri de culoare si hispanici - au iesit in strada.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.