Curtea Constitutionala a Poloniei a invalidat partial legea deconspirarii fostei politii politice din vremea regimului comunist

Legea a intrat in vigoare in martie si obliga circa 700000 de persoane sa dea declaratii daca au colaborat sau nu cu serviciile secrete.

Curtea a decis ca unele prevederi contravin Constitutiei. Legea initiala prevedea declaratii numai pentru demnitarii statului.

Varianta ulterioara a adaugat si ziaristi, directori de companii de stat sau profesori, care ar fi fost pasibili de o interdictie de a profesa pe 10 ani daca ar fi refuzat sa dea declaratii sau ar fi mintit cu privire la colaborare cu serviciile secrete comuniste.

Curtea a decis ca aplicarea legii pentru categoriile de persoane care nu au statut de demnitar nu e aplicabila si a decis ca publicarea pe internet a numelor colaboratorilor neoficiali ai Securitatii e necosntitutionala.

Potrivit corespindentilor, decizia Curtii Constitutionale reprezinta un esec politic pentru premierul Jaroslaw Kaczynski, care a fost initiatorul inaspririi legii.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.