Principala modificare consta in faptul ca presedintele va fi ales prin vot direct de catre cetateni si nu de Parlament.

Modificarea survine mai multor incercari esuate de alegere in Parlament a ministrului de externe, Abdulah Gul, ca presedinte al tarii.Conducerea Armatei a avertizat ca alegerea islamistului Abdulah Gul ar pune in pericol traditia Turciei de a nu amesteca religia cu politica.

Propunerea partidului islamist de alegere a ministrului de externe, Abdulah Gul, un islamist convins, in functia de presedinte, a fost blocata de Curtea Constitutionala, care a motivat ca ar fi incalcata separatia dintre religie si politica.Opozitia a boicotat votul din Parlament pentru a face imposibila alegerea lui Abdulah Gul in postul de presedinte.

Pentru depasirea crizei politice din Turcia, au fost convocate alegeri parlamentare anticipate pentru luna iulie.Modificarile aduse Constitutiei vizeaza si reducerea de la 7 la 5 ani a duratei mandatului de presedinte, si de la 5 la 4 ani a mandatului parlamentarilor.

Opozitia din Turcia nu e de acord cu modificarile sustinand ca nu e momentul potrivit pentru asa ceva.Corespondentul BBC la Istanbul, Sarah Rainsford, relateaza ca presedintele Ahmet Necdet Sezer ar putea uza de prerogativele sale pentru a amana modificarea Constitutiei pana dupa alegerile parlamentare programate in iulie.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.