La numai o zi dupa ce presedintele George W. Bush a anuntat ca prelungeste cu un an sanctiunile impotriva Iranului, interzicand cetatenilor americani sa incheie tranzactii petroliere cu Teheranul, "The New York Times" anunta, ieri, o rasturnare spectaculoasa de situatie.

Europa si SUA au ajuns la un acord legat de modul de abordare a crizei iraniene, Bush acceptand sa ofere stimulente economice modeste, iar europenii fiind de acord sa apeleze la Consiliul de Securitate al ONU, in cazul in care negocierile esueaza. Oferta americana poate fi aplicata numai in cazul in care Teheranul accepta oprirea imbogatirii uraniului. Este pentru prima data cand cele doua mari puteri ale lumii accepta un compromis in dosarul iranian, iar anuntul oficial urma sa fie facut ieri chiar de seful Casei Albe.

Conform presei americane, George W. Bush ofera Teheranului sprijin pentru intrarea in Organizatia Mondiala a Comertului, proces care in mod normal dureaza zeci de ani, dar si vanzarea catre Iran a unor componente ale liniilor aeriene americane "imbatranite".

Reactia oficialilor de la Teheran ar putea insa sa nu fie pe placul americanilor, avand in vedere ca Iranul a oprit, din proprie initiativa, imbogatirea uraniului atunci cand a inceput negocierile cu Marea Britanie, Franta si Germania, dar si-a rezervat dreptul de a relua programul nuclear atunci cand va crede de cuviinta. Pe de alta parte, negociatorul pe probleme nucleare, Hassan Rohani, a declarat ieri ca Iranul vrea sa rezolve problema nucleara "pe cai diplomatice, fara sa provoace un conflict militar". Conform spuselor sale, uraniul imbogatit este folosit numai in scopuri pasnice, adica la producerea energiei electrice.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.