Provincia britanica Irlanda de Nord are incepand de miercuri un nou executiv, in care protestantii si catolicii isi impart puterea.Liderul Partidului Democratic Unionist (DUP), Ian Paisley, si liderul Sinn Fein, Martin McGuiness, au depus juramantul ca sef si vicelider al executivului regional al provinciei britanice.

La ceremonie au participat si premierul Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, Tony Blair, si premierul Republicii Irlanda, Bertie Aherne.La miezul noptii a luat sfarsit guvernarea de la Londra in Irlanda de Nord, care dura de cinci ani, de la prabusirea precedentei guvernari descentralizate de coparticipare.

"Sunt increzator ca ne angajam pe un drum care ne duce spre pace si prosperitate", a declarat Ian Paisley.Martin McGuiness a declarat ca e convins ca el si liderul DUP pot colaborare la guvernare.

Eveniment istoric

"Trebuie sa depasim dificultatile ce ne asteapta pentru a putea sa ne indeplinim telurile si sa profitam de oportunitatile ce au aparut", a declarat viceliderul Sinn Fein.Premierul Tony Blair a contribuit personal impreuna cu omologul sau Bertie Aherne, la realizarea primului acord - "Din Vinerea Mare" - in 1998, care a deschis calea reconcilierii dintre cele doua comunitati din Iralnda de Nord.

El a reamintit obstacolele uriase care au sost depasite, inclusiv ura interconfesionala care dateaza de mai bine de trei secole.Evenimentul de marti este istoric, deoarece pana recent, in ultimii 40 de ani, Ian Paisley, cunoscut ca "Doctor Nu", refuzase cu obstinatie sa colaboreze cu Sinn Fein, aripa politica a IRA - Armata Republicana Irlandeza.DUP este un aparator al apartenentei Irlandei de Nord la Regatul Unit, pe cand Sinn Fein militeaza in continuare la reintegrarea provinciei in Republica Irlanda.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.