Adversarii politici au batut palma pentru alegeri legislative anticipate in Ucraina

Dupa o pauza prelungita, in dimineata de vineri, 4 aprilie, presedintele ucrainean Viktor Iuscenko
s-a intalnit din nou cu rivalul sau, premierul Viktor Ianukovici. Pana atunci, liderul guvernului se plangea ca Iuscenko il evita si refuza sa-i raspunda la telefon. in aceeasi zi, dupa-amiaza, seful statului ucrainean a anuntat ca a obtinut un acord cu primul-ministru pentru organizarea de alegeri legislative anticipate. Desi ambele tabere au spus ca nu s-a fixat data exacta a viitorului scrutin, presa ucraineana sustine ca sunt luate in calcul doua variante: data de 1 iulie, sustinuta de opozitie, si 8 iulie, cea pe placul puterii.

Acordul dintre Iuscenko si Ianukovici ar trebui sa puna capat crizei politice, care din 2 aprilie blocheaza institutiile statului ucrainean. in acea zi, presedintele Iuscenko a decis dizolvarea parlamentului, pentru ca o parte din deputati au trecut de la opozitie la putere. Nici guvernul, nici parlamentul nu a ascultat de ordinul presedintelui portocaliu.

Executivul refuza sa aloce fonduri pentru viitoarele alegeri anticipate, iar parlamentul continua sa voteze legi ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. in plus, coalitia guvernamentala a cerut Curtii Constitutionale sa se pronunte asupra legitimitatii decretului prezidential si a scos oamenii in strada pentru a protesta fata de Iuscenko. Acum, tot premierul ucrainean le-a spus demonstrantilor ca a fost nevoit sa accepte organizarea alegerilor anticipate si i-a poftit sa plece acasa.

Viktor Ianukovici le-a mai spus ca viitorul scrutin face parte dintr-un lung sir de compromisuri pe care de acum incolo le vor face atat partidele de la putere, cat si cele din opozitie.

Sacrificatii Puterii

Reprezentantii Partidului Regiunilor, al carui lider este Viktor Ianukovici, nu mai vorbesc nici despre declansarea alegerilor prezidentiale anticipate cu care, in ultimul timp, l-au tot amenintat pe Iuscenko. Se pare insa ca nu toate formatiunile politice ale coalitiei de la putere sunt de acord cu decizia premierului. Anumite voci din Partidul Socialistilor, condus de Aleksandr Moroz, l-au numit pe Ianukovici "tradator".

Potrivit ultimelor sondaje, socialistii ar putea sa nu mai treaca de pragul electoral, la viitoarele alegeri. Moroz a dezamagit o parte a electoratului sau atunci cand, in schimbul functiei de presedinte al parlamentului, si-a tradat aliatii portocalii si a format o coalitie impreuna cu partidul lui Ianukovici.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.