Parlamentarii europeni cer Guvernului de la Bucuresti o Justitie independenta, asigurarea libertatii presei si limitarea coruptiei generalizate

Membrii Parlamentului European (PE) au depus 77 de amendamente la raportul lui Pierre Moscovici, (raportorul PE pentru Romania) care va fi dezbatut maine de Comisia de politica externa a Legislativului de la Strasbourg. Majoritatea acestor amendamente au in vedere masuri ce trebuie luate de catre autoritatile romane in domeniile justitie, administratie, economie si libertatea presei. Astfel, cinci parlamentari din Partidul Verzilor propun introducerea, in primul paragraf al raportului, a unei o propozitii privind necesitatea unor eforturi suplimentare in Romania, in domenii precum: libertatea presei, independenta justitiei, masuri anticoruptie si masuri pentru incetarea relelor tratamente aplicate in sectiile de politie si spitalele de psihiatrie, relateaza Mediafax.

De asemenea, popularii europeni cer Romaniei reforme suplimentare in domeniul Justitiei, administratiei publice si combaterii coruptiei. Chris Davies, liderul liberal-democratilor europeni, doreste introducerea in raportul Moscovici a unui nou paragraf referitor la coruptia larg raspandita din Romania, la neaplicarea legilor pentru combaterea acestui fenomen, la lipsa de independenta a sistemului judiciar. De asemenea, Chris Davies mentioneaza in amendamentul sau ca in Romania aplicarea legii nu este nediscriminatorie si predictibila, n-a scazut numarul ordonantelor de urgenta ale Guvernului, autoritatile locale nu pot, inca, sa implementeze acquis-ului comunitar, iar prevenirea spalarii banilor este insuficienta. Avand in vedere toate aceste probleme, liderul liberal-democratilor europeni recomanda ca aderarea Romaniei sa aiba loc doar atunci cand aceste probleme vor fi rezolvate nu doar teoretic, ci si practic.

Fostul raportor al PE pentru Romania, baroneasa Emma Nicholson, a introdus si ea cateva amendamente, in care recomanda, printre altele, ca Romania sa acorde mai multa atentie implementarii Strategiei privind reforma administratiei, cu accent pe salarizarea corecta a functionarilor publici si managementul financiar la nivel local. De asemenea, Nicholson solicita o explicatie mai clara si precisa a termenului "situatie exceptionala" folosit de Executivul roman pentru ordonantele de urgenta.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.