Cistigator al cursei electorale pentru Palatul Élysée cu 53,06% din voturi, Nicolas Sarkozy, reprezentantul dreptei franceze, trebuie sa inceapa punerea in aplicare a programelor anuntate in campanie. Dupa marea sarbatoare de duminica seara din Place de la Concorde, Sarkozy va avea, pentru inceput, "citeva zile de reflexie", probabil la o manastire, pina la 17 mai, data la care se incheie mandatul lui Jacques Chirac. Ceremonia de preluare a puterii va avea loc pe 16 mai, cind Sarkozy va primi Colierul Ordinii Nationale si codurile secrete pentru declansarea armelor nucleare (celebrul buton rosu). Pina atunci, Sarkozy isi va definitiva echipa ministeriala.

Intilnirile cu partenerii sociali (sindicate, patronate) vor constitui primul pas in mandatul sau, pentru a-si asigura sprijinul pentru politicile propuse. Programul international nu va fi neglijat: sint deja programate doua vizite: una la Berlin si cealalta la Bruxelles. In ambele capitale, Sarkozy se bucura de sprijinul liderilor ce provin si ei din Partidul Popular European: cancelarul Angela Merkel si presedintele Comisiei Europene, José Manuel Durão Barroso.

Sarkozy spera ca alegerile legislative din 10 si 17 iunie sa ii asigure si un parlament favorabil, cu o majoritate UMP, de dreapta. Primele legi pe care va dori sa le treaca prin parlament sint simbolice: una despre securitate, iar cealalta despre statutul universitatilor. Vor urma masurile sociale si fiscale promise in campanie.

Noul premier al Frantei va fi, cel mai probabil, François Fillon. Acesta este cunoscut drept un reformator, a carui deviza este: "Franta poate suporta adevarul".