Parlamentul European, unde Romania se pregateste sa trimita 35 de reprezentanti, are ultimul cuvant in 75% din legislatia europeana. Pentru a demonstra puterea din ce in ce mai mare a forului legislativ european, site-ul EurActiv a prezentat 10 lucruri importante care influenteaza viata de zi cu zi a europenilor si pe care le-a facut Parlamentul in legislatura actuala. Macar o parte din acestea ar trebui sa influenteze si viata romanilor.

Lista faptelor bune

Protectia consumatorului: in mai 2005, deputatii europeni au aprobat reguli mai stricte in ceea ce priveste alimentele care pretind sa ofere beneficii nutritive si pentru sanatate. Ei vor definitii clare ale prezentarilor de genul "fara grasimi", "reduce colesterolul" etc. de pe etichete.

Lista neagra a companiilor aeriene: in noiembrie 2005, Parlamentul european a dat unda verde introducerii unei liste negre a companiilor aeriene nesigure. in martie 2006, 93 de companii - care nu indeplineau standardele de siguranta ale UE - au fost impiedicate sa zboare in Uniune.

Apa pentru scaldat mai curata: Din 2013 cel tarziu, consumatorii vor putea verifica pe internet, datorita unei legi aprobate de Parlamentul European in ianuarie 2006, calitatea apei de scaldat.

Rol semnificativ in Revolutia portocalie: Parlamentul European a fost unul din cei mai influenti observatori internationali ce au denuntat iregularitatile care au avut loc in alegerile din noiembrie 2004 in Ucraina, grabind schimbarile politice in aceasta tara.

Medicamente pentru copii: Un regulament european in iunie 2006 sprijina din acest an furnizarea catre copii de medicamente dezvoltate in conformitate cu metabolismul acestora, in detrimentul dozelor mai mici din medicamentele create pentru adulti.

Lupta impotriva terorismului: Bombardamentele tragice de la Madrid din martie 2004 si atacurile teroriste de la Londra din iulie 2005 au determinat Parlamentul European sa elaboreze rapid legi care sa ajute la cooperarea si coordonarea politieneasca si juridica necesara prevenirii unor astfel de evenimente.

Libera circulatie a serviciilor in UE: Prin adoptarea Directivei Serviciilor la sfarsitul lui 2006 Parlamentul European a determinat facilitarea furnizarii de servicii peste granite, prin indepartarea obstacolelor in calea liberei circulatii a acestora pe piata interna.

Noua legislatie asupra produselor chimice: a fost gasit compromisul necesar adoptarii noului regulament asupra substantelor chimice, care obliga producatorii sa inregistreze toate substantele chimice produse sau importate in cantitati mai mari de o tona pe an.

Un viitor "mai verde" pentru politica energetica UE: Schimbarea climatica este prioritara pe ordinea de zi a Parlamentului European, care cere obiective obligatorii pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon si intensificarea folosirii surselor de energie regenerabila.

Aderarea Bulgariei si Romaniei la UE: Pe 13 aprilie 2005, Parlamentul european a votat decisiv in favoarea aderarii celor doua tari - Romania si Bulgaria - la Uniunea Europeana.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.