"Ce mai faceti, domnule ministru?" "Bine, multumesc". La atit s-au limitat mult asteptatele discutii intre secretarul de Stat american, Condoleezza Rice, si ministrul iranian de externe, Manouchehr Mottaki. Acesta din urma ar fi trebuit sa stea vizavi de Rice la dineul de la Sharm el-Sheikh, in Egipt, unde a avut loc Conferinta internationala privind Irakul. Rochia rosie a violonistei care urma sa ii incinte pe oaspeti l-a determinat insa pe ministrul iranian sa paraseasca sala, gasind tinuta femeii indecenta.

Americanii sperasera sa poata discuta cu oficialii iranieni, punind capat astfel politicii de izolare a Teheranului, care se dovedise contraproductiva. Atit Irakul, cit si vecinii acestuia sperasera ca tratativele SUA-Iran aveau sa aduca mai multa stabilitate in regiune. Se pare insa ca republica islamica a decis in final sa nu faca acest pas. Printre posibilele motive s-ar putea numara faptul ca Mottaki nu ar fi fost interlocutorul potrivit ori ca arestarea a cinci "diplomati" iranieni in Irak ar fi sporit resentimentele Teheranului fata de Washington. In schimb, Mottaki s-a intilnit cu ministrul britanic de externe, Margaret Beckett, si au stabilit sa aiba "relatii mai constructive" pe viitor.

Condoleezza Rice si ministrul sirian de externe au avut, pe de alta parte, o intrevedere de 30 de minute. Dezghetul diplomatic intre cele doua state reprezinta un pas esential pentru evolutiile din zona. Dupa ce SUA au plasat Damascul pe "Axa Raului" si l-au acuzat ca finanteaza terorismul, ca destabilizeaza Libanul si exporta militanti islamisti in Irak, intre cele doua tari nu au mai existat contacte la nivel inalt de peste 2 ani. "Intilnirea a fost deschisa si constructiva.