Fostul campion mondial la sah le promite rusilor ca-i va scapa de dictatura lui Vladimir Putin si de oligarhiile economice la alegerile prezidentiale din 2008.

Campion mondial la Sah din 1985 pina in 1993, Kasparov si-a mutat mai nou atentia de la tabla alb-negru inspre tribuna politica. Inamicul public numarul unu: presedintele Vladimir Putin. Nu mai devreme de luna trecuta, Garri Kasparov a fost retinut de politia rusa din cauza optiunilor sale politice.

Nascut in capitala Azerbaidjanului, Baku, dintr-o mama armeana si un tata evreu, Kasparov interpreteaza de ani buni rolul disidentului politic. Chiar si cind joaca sah. In 1985, il invinge pe Anatoli Karpov, campionul lumii de la acea data, personaj bine cunoscut pentru apropierea de nomenclatura moscovita. Mai apoi, Kasparov profeteste caderea Uniunii Sovietice, anuntind la un prinz din 1989 cu doi ministri francezi ca, "in mai putin de un an, nu va mai exista nici un zid". Dupa o luna si jumatate, istoria o ia razna: incep revolutiile din estul Europei. Nici dupa desfiintarea URSS, genialul sahist nu-si gaseste tihna. In 2005 renunta la sah si infiinteaza Frontul Cetatenesc Unit, afiliat mai nou la coalitia "Cealalta Rusie". Partidul, cu orientare liberala, doreste sa contrapropuna un candidat in stare sa-l detroneze pe "tarul" Putin la alegerile de anul viitor.

Odata intrat in politica, sahistul azer in virsta de 44 de ani participa la mai multe demonstratii contra regimului Putin si denunta Kremlinul ca ar controla parlamentul si o parte din economie si presa. Acum o luna e arestat pentru participarea la o demonstratie ilegala. In seara aceleiasi zile este eliberat contra unei amenzi de 40 de dolari, pentru "tulburarea linistii publice". Imediat ce paraseste sediul politiei, Kasparov declara revoltat: "Unii cred ca sintem paranoici, dar noi ne confruntam cu un regim caruia nu ii este teama sa faca varsare de singe", conform "Financial Times".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.