De fapt, a fost prima confruntare televizata dintre candidatul dreptei, Nicolas Sarkozy, si socialista Segolene Royal. Dar a fost un adevarat duel, fara menajamente si concesii. A fost ultima mare batalie electorala inaintea celui de-al doilea scrutin al prezidentialelor din Franta. Foarte ferma, Royal a facut tot posibilul pentru a rasturna cifrele ultimelor sondaje, ce-l indica favorit pe Sarkozy, atacat in special in privinta bilantului inregistrat ca ministru de Interne.

Foarte calm, Sarkozy a denuntat programul economic al rivalei sale, anuntand ca are de gand sa fie "un presedinte care-si asuma responsabilitati". "Vreau rezultate", a lansat el, promitand o "Republica ireprosabila". Pe acest fundal, Royal si-a indemnat electoratul "sa aleaga curajul si viitorul", ajutand o femeie sa ajunga, pentru prima data, presedinte al Frantei.

La capitolul politica externa, cei doi s-au contrazis in problema aderarii Turciei la UE. Segolene a declarat ca nu doreste "sa inchida usa unei mari tari", in timp ce Sarkozy a catalogat aderarea Turciei un pericol "pentru echilibrul lumii".

La final, Sarkozy a acuzat-o pe Royal ca "si-a pierdut cumpatul. Pentru a fi presedinte trebuie sa fiti calma", a spus el. "Nu mi-am pierdut cumpatul, sunt furioasa si sunt situatii in care furia e sanatoasa, e utila", a replicat Royal. Comentand prestatia celor doi, presa a estimat ca niciunul nu s-a impus. Au existat "doi castigatori", cu un "usor avans pentru Sarkozy", a apreciat "LExpress". in opinia publicatiei, "niciunul nu a cazut in capcana: el nu s-a enervat, iar Royal nu a parut superficiala. Echipa de campanie l-a calificat pe Sarkozy un candidat ce "inspira incredere", fata de o Royal "virulenta si fragila". Socialistii au spus ca reprezentantul lor a facut "diferenta", elogiind "vehementa" acesteia.

"Sarkozy nu a pierdut. Dar Royal a castigat", scria Laurent Joffrin in "Liberation", cotidian de stanga. "Sigur de sine, Sarkozy nu s-a lasat prada excesului de satisfactie care ar fi putut schimba totul. Deseori ambigua, uneori agresiva, Royal nu a comis nici o greseala care sa o destabilizeze", comenteaza "Le Figaro", de dreapta. Un fel de concluzie a tras "Le Parisien": "Royal si Sarkozy nu si-au facut cadouri. Fiecare a facut un contrajoc: un candidat socialist foarte virulent, un pretendent UMP mult prea calm".