Presedintele american a utilizat dreptul de veto, pentru a doua oara de cind e la Casa Alba, respingind legea aprobata de Congresul SUA privind retragerea trupelor din Irak

Presedintele SUA a respins prin veto o lege votata de Congres, care conditiona acordarea banilor necesari trupelor americane din Irak de asumarea unui calendar de retragere din aceasta tara. In declaratia facuta dupa semnarea decretului, Bush a precizat ca stabilirea unui termen-limita de retragere ar insemna stabilirea datei "esecului in Irak".

Liderul de la Casa Alba va incerca sa ajunga la un compromis cu liderii Congresului dominat de democrati, dar intelegerea trebuie sa aiba loc curind, pentru ca fondurile vor fi epuizate in aceasta vara.

Congresul a acordat 100 de miliarde de dolari trupelor americane din Irak, cu conditia ca fortele combatante sa inceapa retragerea in acest an. Bush a criticat proiectul, spunind ca opiniile politicienilor se substituie judecatii comandantilor militari, care stiu mai bine ce se intimpla la fata locului.

Congresul trebuie sa adune acum doua treimi din voturi pentru ca legea sa treaca in ciuda vetoului prezidential. Avind in vedere ca democratii au o majoritate slaba, este putin probabil ca acest lucru sa se intimple. Asadar, proiectul trebuie revizuit si aprobat, din nou, in ambele Camere ale legislativului inainte sa se intoarca la presedinte.

Este doar a doua oara cind George Bush jr. isi exercita dreptul prezidential de veto, un instrument foarte puternic prin care presedintele SUA poate "tine in friu" Congresul. El a mai folosit dreptul de veto anul trecut, cind a respins legea care ar fi permis finantarea federala pentru cercetarea in domeniul celulelor-susa.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.