Astazi se implinesc zece ani de cind laburistul Tony Blair se afla la conducerea Marii Britanii. O aniversare marcata de demisia sa iminenta

In loc de discursuri aniversare, Blair da lamuriri presei despre data cind isi va da demisia. Cel mai probabil, el va renunta la post pe 9 sau pe 10 mai, dupa alegerile locale din Scotia si Tara Galilor, care au loc saptamina aceasta.

Blair si-a inceput mandatul in forta. La 43 de ani, era cel mai tinar prim-ministru britanic din 1812. Avea un aer proaspat si hotarit. Vorbea despre "o a treia cale" in politica, o noua strategie prin care masurile de protectie sociala, asociate in mod traditional cu Partidul Laburist, urmau sa fie combinate in mod inteligent cu promovarea economiei de piata si a intereselor mediului de afaceri.

Se astepta ca Tony Blair va depasi recordul idolului sau, Margaret Thatcher, care a fost primul ministru al Marii Britanii timp de aproape 11 ani, intre 1979 si 1990.

Insa, la mai putin de zece ani de la alegerea sa, britanicii au cerut ferm demisia lui Blair. Printre "pacatele" care i se imputa cel mai mult lui Blair sint interventia militara in Irak, scandalurile de coruptie si declaratiile mincinoase. Dar mandatul sau a inregistrat si o serie de reusite.

Succes relativ cu Irlanda de Nord

In timpul mandatului lui Blair, la 10 aprilie 1998, a fost semnat acordul de pace din Vinerea Sfinta, dintre protestantii si catolicii din Irlanda de Nord, prin care cele doua parti s-au angajat sa imparta puterea si sa-si dezafecteze arsenalul paramilitar.

In 2002 insa, Londra a preluat din nou controlul asupra Irlandei de Nord. Situatia a fost remediata abia in 2007, in urma unui acord intre liderii irlandezi. Alegeri generale vor avea loc in Irlanda de Nord, pe 25 mai.

La 26 mai 1999 s-a intrunit Adunarea Autonoma a Tarii Galilor, iar la 9 iulie 1999 a avut loc prima sedinta (din 1707) a Parlamentului Scotian, alte doua evenimente care au marcat succesul negocierilor dintre Londra si reprezentantii regiunilor.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.