In Turcia, Curtea Constitutionala a anulat primul tur al alegerilor prezidentiale, desfasurat saptamana trecuta in parlament.

Principalul partid de opozitie s-a adresat Curtii, sustinand ca intregul proces electoral e lovit de nulitate, fiindca sedinta parlamentului s-a desfasurat in lipsa de cvorum.

in primul tur de scrutin din parlamentul de la Ankara, candidatului AK (partidul de guvernamant) Abdullah Gul i-au lipsit 10 voturi pentru a deveni presedinte.

Abdullah Gul este contestat de opozitie pe motiv ca ar avea o agenda islamista mascata.

Opozitia aduce in atentie faptul ca Abdullah Gul si-a inceput cariera intr-un partid de sorginte islamica, care a fost scos in afara legii.

Argumentul domnului Gul, ca va respecta principiul separarii religiei de politica, nu a reusit sa-i convinga pe cei care-l constesta.

in disputa a intervenit si armata care a avertizat ca nu va tolera nerespectarea sistemului laic al tarii.

Luni, premierul Turciei, Recep Tayyp Erdogan a facut un apel la unitate nationala, intr-o incercare de a dezamorsa criza politica care dureaza deja de mai multe saptamani.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.