Statele Unite avertizeaza ca vor recunoaste independenta provinciei Kosovo daca Rusia se va opune prin veto planului Ahtisaari.

Fostul ambasador al SUA la ONU, Richard Holbrooke, a afirmat ca Statele Unite vor recunoaste imediat independenta provinciei Kosovo, daca Rusia va recurge la dreptul de veto in Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite in privinta statutului provinciei, relateaza AFP.

Ministrul suedez de externe, Carl Bildt, a respins imediat abordarea prezentata sambata de Holbrooke, acuzandu-l pe acesta ca "se joaca cu focul".

Razboiul declaratiilor vine in contextul in care Consiliul de Securitate al ONU trebuie sa analizeze, in urmatoarele saptamani, propunerea mediatorului Martti Ahtisaari privind acordarea unei "independente sub supraveghere internationala pentru Kosovo".

In termenii documentului, majoritatea albaneza din provincie cere independenta, iar SUA si tarile Europei Occidentale se pronunta si ele in favoarea acestei solutii. Serbia si Rusia se opun categoric acordarii independentei, autoritatile de la Moscova anuntand ca intentioneaza sa recurga la dreptul de veto fata de planul Ahtisaari.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.